Alergia na gluten i białko mleka krowiego
Żywienie dziecka nie jest już takie proste, jeśli stwierdzono u niego alergię pokarmową. W takich sytuacjach niezbędne jest zastosowanie specjalnej diety i unikanie produktów wywołujących nieprzyjemne objawy. Niestety często dzieje się tak, że choć dziecko uczulone jest na jeden składnik, to jego obecność wykrywa się w bardzo wielu produktach. W takiej sytuacji należy spokojnie i bardzo precyzyjnie sprawdzić listę produktów, w których znajdują się niebezpieczne dla dziecka składniki. W przypadku alergii pokarmowej nie ma miejsca na wyjątki, czy twierdzenia, że jeden kęs nie zaszkodzi. Niestety może.
Najczęściej występującą alergią jest ta na gluten i oraz białko mleka krowiego, co wiąże się z eliminacją z diety dziecka między innymi żółtego sera, twarożków, ale również lodów, czekolady, masła. Bardzo szybko można nabrać wprawy w rozróżnianiu tych odpowiednich produktów, czytaniu etykietek i znajdowanie nawet śladowych ilości alergenów. Na szczęście wyeliminowanie tych składników z diety nie oznacza problemów z przygotowaniem posiłków. Obecnie istnieje wiele zamienników, z których bez problemu można przygotować równie smaczne dania bez jajek czy mleka. Takie dania można przygotowywać dla całej rodziny, a nikt nawet nie zauważy, że coś jest nie tak. Dlatego też nie ma powodu do obaw, że nasze dziecko nie będzie w stanie zaakceptować nowego sposobu żywienia.
Wystarczy tylko w odpowiedni sposób wdrożyć do życia całej rodziny nowe zasady i dokładnie ich przestrzegać.