Rozpoczynamy gotowanie – ograniczenie soli

Przystępując do gotowania pierwszych zupek czy obiadków, do których wprowadzamy warzywa, mięso oraz ryby, większość rodziców przestrzega zasady podawania tylko świeżych produktów. Jednak zapominają o tym, że takie potrawy nie powinny w ogóle być przyprawiane, a tym bardziej solą.

Niestety w większości domów króluje sól oraz gotowe kostki rosołowe. Tak przyprawiane potrawy, choć smaczne, są przyczyną późniejszych dolegliwości, głównie nadciśnienia.

Mimo tego, że nam mogą wydawać się niedoprawione, a wręcz niesmaczne, to dziecko nie znając jeszcze ostrzejszych i wyraźniejszych smaków, będzie traktowało takie danie jak najsmaczniejszy posiłek. Poza tym dostępne w sklepowej Vegecie gluten, glutaminian sodu, oraz konserwanty i ulepszacze, mogą wywoływać alergię, dolegliwości żołądkowe czy inne niepokojące objawy.

Dlatego zamiast faszerować nasze dzieci tą chemią, warto zastosować lepsze rozwiązanie. Pozostałe przyprawy takie jak ziele angielskie, liść laurowy, a także zielona pietruszka, koperek i szczypiorek to składniki, na których bez problemu można stworzyć wywar warzywny, równie smaczny jak z kostką rosołową, a do tego bardzo zdrowy, również dla starszych.

Na rynku dostępna jest również gotowa mieszanka, w postaci Vegety, która pozbawiona jest wszystkich niebezpiecznych składników, to produkt stworzony specjalnie dla dzieci. Przygotowywane potrawy na takich przyprawach, to również korzystne rozwiązanie dla wszystkich członków rodziny, gdyż sprzyjanie dużych ilości soli jest niezdrowe nie tylko dla maluszków.