Wprowadzanie nowych potraw – uwaga na uczulenia

www.recznenarzedzia.com.pl

Wprowadzanie nowych potraw do diety małego dziecka jest bardzo ważne nie tylko ze względu przygotowywania układu pokarmowego na nowe konsystencje i postacie produktów, naukę odpowiedniego gryzienia oraz przełykania, ale przede wszystkim ze względu na ewentualną możliwość wystąpienia uczulenia na jakiś produkt. Jeżeli wprowadzilibyśmy jednocześnie kilka nowych produktów, trudno byłoby stwierdzić, co tak naprawdę wywołało alergię. Z tego względu powinniśmy ze szczególną ostrożnością wprowadzać do diety te składniki, które wywołują najwięcej alergii. Szczególną ostrożność warto zachować przy małych dzieciach, a najlepiej rozpocząć ich podawanie po ukończonym pierwszym roku życia. Do grupy największego ryzyka zalicza się wymienione już wcześniej gluten oraz mleko krowie i wszelkie jego przetwory.

W tej sytuacji, jeśli po zjedzeniu chociażby żółtego sera nie wystąpi żaden z objawów alergii, nie powinno być problemu. Tutaj znajdziemy również soję, ryby oraz jajka, które wprowadzamy bardzo ostrożnie. Istnieją jeszcze produkty, bez których nasze dziecko może się obejść chociażby w pierwszym roku życia. Są to orzechy oraz wszelkie cytrusy jak cytryny, mandarynki oraz pomarańcze, które należą do grupy bardzo niebezpiecznych alergenów. Dlatego, wprowadzajmy je jak najpóźniej.

Często podchodzimy do kwestii wprowadzania produktów z nastawieniem „ a najwyżej, nic mu się nie stanie”, jednak z alergenami nie ma żartów i to, że pierwsze dziecko nie jest na nic uczulone nie oznacza, że drugie też nie będzie miało problemu.