Zielone warzywa na obiad
Cenisz zdrową kuchnię? Dbasz, aby to, co jesz, budowało, a nie rujnowało twój organizm? Świetnie. Z pewnością nie są ci więc obce zielone warzywa. Wyjątkowo bogate w witaminy, urozmaicą twój obiad i uczynią z niego smaczny posiłek. Dlaczego właśnie zielone warzywa? Przede wszystkim dlatego, że ta grupa warzyw bogata jest w kwas foliowy. Ten niezmiernie ważny związek chemiczny wpływa korzystnie na system nerwowy człowieka. W szczególności zalecany jest kobietom w ciąży, gdyż warunkuje prawidłowe wykształcenie się płodu. Poza tym zielone warzywa są też bogate w błonnik, który wspomaga oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii.
Nadają się zatem dla osób, które planują detoksykację swojego organizmu. Zielone warzywa zawierają również sporo witamin (m.in. C, E wit. z grupy B) i soli mineralnych. Planując swoje obiadowe menu możesz wykorzystać brukselkę, szpinak, brokuły, sałatę czy natkę pietruszki. Przepisów na potrawy z tymi warzywami nie brakuje.
Wszystko zależy od twojej inwencji i kulinarnych umiejętności.