Ziemniaki pod różnymi postaciami
Ziemniak to warzywo goszczące w każdej kuchni regionalnej naszego kraju. Wykorzystywany na wiele sposobów, cieszy podniebienia mieszkańców różnych części Polski. Na polskich stołach królują przede wszystkim ziemniaki gotowane z wody.
Serwowane są zazwyczaj z kawałkiem mięsa i surówką w komplecie. Z tych pożywnych warzyw można jednak wyczarować i inne dania. Bardzo dobre i zdrowe jednocześnie są ziemniaki gotowane w łupinach.
Podaje się je z odrobiną masła razem z twarożkiem posypanym szczypiorkiem lub koperkiem. Kartofle w „mundurkach” pasują także do śledzia w śmietanie. Surowe ziemniaki starte na tarce w połączeniu z odrobiną mąki i jajkiem służą jako masa do przyrządzenia smażonych placków ziemniaczanych, zwanych w Wielkopolsce „plendzami”.
Spożywa się je najczęściej z cukrem, ale równie dobrze smakują w wersji pikantnej, np. z żółtym serem i keczupem. Ziemniaki są bogate w potas i magnez.
Nie są za to, wbrew pozorom, kaloryczne. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób je podasz.